|
Avtor |
Sporočilo |
|
Lala |
Objavljeno: 16 Maj 2008 12:05 |
|
|
Gost
|
SLADICE
Kuskusov jabolčni kolač
Debelejšo rezino masla, 1 vanilin in 5 žlic rjavega sladkorja razstopimo in segrejemo do vretja v 5 dcl mleka. Ko mleko zavre, ga odstavimo z ognja in vanj vsujemo 250g kuskusa. Pokrijemo in počakamo 5 minut. Medtem grobo naribamo večje, olupljeno jabolko. Skupaj s pestjo rozin ga dodamo kuhanemu kuskusu in premešamo. Zmes vlijemo v model in pečemo 20 minut pri 185 stopinjah.
Sočen višnjev kolač
Za biskvit: 40g masla, 85g sladkorja, 130 g moke, 1/2 pecilnega praška in 1 vanilin zmešamo skupaj, da dobimo testo, ki ga damo v naoljen pekač. Pečemo ga 20 minut pri 175 stopinjah.
Medtem odcedimo razkoščičen višnjev kompot. Sok prihranimo. Medtem ko je peka biskvita pri kraju, skuhamo vanilijev puding iz 5 dcl mleka, ki ga prelijemo po pečenem biskvitu. Po vrhu enakomerno razporedimo višnje.
Zavremo 3,75 dcl višnjevega soka in ga razmešamo z 1 žlico agar agarja. Želatinasto zmes prelijemo po višnjah in pudingu ter pustimo, da se kolač ohladi. Postrežemo ga lahko s stepeno smetano.
Višnjev kolač
• 9 dcl jabolčnega soka • 3 dcl instant polente • izkoščičene višnje v kompotu
Višnje dobro odcedimo in jih namerimo 3 decilitre. Medtem zavremo jabolčni sok in vanj vsujemo polento. Ko je po 2 minutah jabolčna polenta skuhana, jo odstavimo z ognja in ji pri-mešamo odcejene višnje ter dobro premešamo. Še vročo vlijemo v rahlo pomaščeni model po-ljubne oblike in dobro ohladimo. Višnjev kolač je tako pripravljen. Ohlajen v hladilniku je iz-vrstna malica, posladek ali pa tudi poletno kosilo.
Biskvitni kolač s kosmiči
TESTO: • 85 g masla • 170 g sladkorja (mletega ali celega) • 1,5 žlice koruzne moke • 4 žli-ce hladne vode • 260 g moke • 3,5 žličke pecilnega praška • 2-3 banane • 1 vanilijev sladkor (= za pekač 32x32 cm)
POSIP: • 85 g masla • 85 g sladkorja (mletega ali celega) • 0,5 žličke cimeta in 0,5 žličke. muškatnega oreška (lahko samo 0,8 žličke cimeta) • 170 g ovsenih kosmičev
Najprej naredimo posip. V lonec damo maslo in sladkor in na malem ognju mešamo do vre-nja. Tudi začimbe damo že na začetku (pazimo, da ne nastane karamel), odstavimo in dodamo kosmiče, ter dobro premešamo.
Z mikserjem dobro zmešamo maslo, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo koruzno moko zmešano s hladno vodo (ne sme biti grudic), nato še moko s pecilnim praškom in nežno pre-mešamo. Vmešamo banane, narezane na slab centimeter debele kolobarje, in če je masa pre-suha, dodamo še nekaj vode ali kakšnega soka. Zmes stresemo v namaščen pekač in potre-semo s kosmiči. Rahlo jih pritisnemo, da se primejo mase in pečemo na 175°C približno 30 minut. Po 20 minutah lahko preverimo stanje in po potrebi zmanjšamo ali povišamo tempera-turo (odvisno od pečice). Ohladimo in narežemo. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
Lala |
Objavljeno: 16 Maj 2008 12:07 |
|
|
Gost
|
Juha Paradiž
Na 2 žlicah olja prepražimo 2 žlici rjavega sladkorja, pri čemer pazimo, da sladkor ne karamelizira. Dodamo pločevinko pasiranega paradižnika (bolje je, če so paradižniki sveži) in zalijemo z vodo, da skupaj dobimo 1 liter juhe. Solimo in pokrito kuhamo 15 minut. Za zgostitev juhe uporabimo masleno kroglico, kuskus, gres ali ščep ocvrte čebule.
Vmešan tofu
350 g mehkega tofuja razdrobimo z vilicami in ga med mešanjem popečemo na teflonski ponvi. Med tem naribamo 1,5 cm debelo rezino dimljenega sira, ki ga posujemo po tofuju. Dodamo še ščep soli ali začinke, kurkumo in malo popra. Vse dobro premešamo in pustimo, da se sir stopi. Postrežemo s svežo solato in rženim kruhom.
Sushi
Sestavine: 3 pole nori alg / 1,5 dcl okroglozrnatega riža / 3 dcl vode / 8 žlic kisa / 1 žlica medu / pest nadeva (sejtanovi trakovi. na trakove narezana blanširana rdeča paprika)
Priprava: Riž skuhamo v vodi tako, da vode ne odlivamo, temveč jo med kuhanjem posrka riž. Medtem v posodici dobro zmešamo kis in med ter nadev narežemo na tanjše trakove.
Ko je riž kuhan, ga odkrijemo in pustimo, da para izpuhti. Še toplega prelijemo s kisovim medom in ga dobro premešamo. Ohladimo ga do mlačnega.
Na babusov ''pladenj'' damo nori algo s svetlečo stranjo navzdol. Nanjo razprostremo riž, ki naj sega povsem do roba, razen na zgornjem delu. Na sredino položimo po dolgem trakove nadeva in s pomočjo bambusa zavijemo v zvitek. Zvitke narežemo z mokrim, ostrim nožem na 2,5 cm debele kolute. Postrežemo z razredčemo sojino omako. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
v3nus |
Objavljeno: 16 Maj 2008 17:01 |
|
|
party girl
Pridružen/-a: 04.01. 2008, 17:12
Prispevkov: 466
|
yeees to jaa..,.taka tema fajna se odprla,..končno vidim kako se dela sushi |
|
|
Nazaj na vrh |
|
adriana |
Objavljeno: 19 Maj 2008 08:34 |
|
|
groupie
Pridružen/-a: 11.12. 2007, 18:21
Prispevkov: 219
|
|
Nazaj na vrh |
|
Sasha |
Objavljeno: 23 Maj 2008 21:44 |
|
|
party queen
Pridružen/-a: 20.10. 2006, 18:16
Prispevkov: 726
Kraj: LJ
|
Super tema... Kmalu dodam kej ne tak vrhunskega
Drgač pa pr sušiju ne štekam...to kak poseben sejtan? Al pač navadnga narežeš? Če pa nimaš pa papriko? |
|
|
Nazaj na vrh |
|
v3nus |
Objavljeno: 24 Maj 2008 12:06 |
|
|
party girl
Pridružen/-a: 04.01. 2008, 17:12
Prispevkov: 466
|
hmmm sam kje to morsko travo dobit( v tušu al pa merkatorju ziher ne haha) |
|
|
Nazaj na vrh |
|
Lala |
Objavljeno: 11 Jun 2009 08:33 |
|
|
Gost
|
Vegetarijanska quesadilla
Sestavine (za eno quesadillo):
-2 tortilji
-polovica manjše čebule
-paradižnik
-kapre
-rezine sira
-sladka paprika
-poper
-čili
-olivno olje
Priprava:
Čebulo in paradižnik razrežemo na manjše kockice. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in v njej nekaj minut pražimo čebulo. Dodamo narezan paradižnik in vse skupaj mešamo in pražimo na zmernem ognju. Po želji dodamo začimbe - malo popra, sladke paprike in čilija. Vse skupaj dobro premešamo in v ponev dodamo še nekaj kaper.
V drugo ponev damo eno tortilijo in nanjo stresemo pripravljen nadev. Razporedimo in po vrhu položimo še nekaj rezin sira. Pokrijemo z drugo tortillo in v ponvi pogrejemo obe strani quesadille toliko, da se sir lepo stopi. Grejemo lahko tudi v navadni ali mikrovalovni pečici.
Pripravljeno quesadillo razrežemo na manjše trikotnike in ponudimo k solati ali pa na zabavi za okusen prigrizek. Po želji lahko zraven dodamo tudi različne omake. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
Lala |
Objavljeno: 11 Jun 2009 08:35 |
|
|
Gost
|
Popečene palačinke z zelenjavo
Količine za 4 osebe
Sestavine za testo
Pšenična bela moka 200g
Kravje mleko - manj mastno 4dl
Jajce - kokošje 3 kosi
Sol
Drobnjak 1 čajna žlička
Sestavine za nadev
Šampinjoni 300g
Korenje 300g
Por 1 kos
Margarina 20g
Poper
Sol
Sladka smetana 3dl
Peteršilj
Česen 1 strok
Sir - edamec 80g
Priprava testa
Moko, mleko, jajca, sol in sesekljan drobnjak zmešamo v gladko testo.
V pokriti posodi ga pustimo nekaj časa počivati.
V ponvi razgrejemo malo margarine in spečemo 8 tankih palačink.
Priprava nadeva
Zelenjavo očistimo in na tanko zrežemo.
V ponev damo nekaj margarine in prepražimo zelenjavo.
Začinimo, zalijemo s sladko smetano, dodamo sesekljan peteršilj in strt česen.
S penovko poberemo zelenjavo, obložimo palačinke in jih zvijemo.
Zložimo jih v namaščen pekač. Prelijemo jih z omako od zelenjave in potresemo z naribanim sirom.
Palačinke pečemo v ogreti pečici 10 min pri 200° C. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
Lala |
Objavljeno: 11 Jun 2009 08:37 |
|
|
Gost
|
Brokolijeva juha s skuto
Količine za 4 osebe
Sestavine
Čebula 1 kos
Krompir 1 kos
Brokoli 400g
Olje - olivno 2 žlici
Voda 1l
Zelenjavna kocka 1 kos
Skuta - manj mastna 4 žlice
Sol
Poper
Priprava
Čebulo na drobno sesekljamo.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke.
Brokoli dobro operemo in narežemo.
V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in jo nekaj časa pražimo. Dodamo krompir in brokoli, prilijemo vodo z zelenjavno kocko. Kuhamo 20 min.
Ko je juha kuhana jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo ji skuto, sol in poper ter dobro premešamo. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
Blondie |
Objavljeno: 11 Jun 2009 08:44 |
|
|
sleeping with administrators
Pridružen/-a: 25.10. 2006, 15:52
Prispevkov: 1566
|
^^
Jaz pa delam bučkino juho po čist istem principu, samo namesto brokolija bučke, namesto skute pa kisla smetana... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
PorceLan |
Objavljeno: 19 Jul 2009 13:54 |
|
|
party girl
Pridružen/-a: 02.05. 2009, 19:27
Prispevkov: 308
Kraj: Mb
|
Kmečki kruhki.. (pa to niso kruhki, ampak je pecivo. ful dobro )
Jas ful rada pečem drugače :)
3 rumenjaki
20 dag sladkorja
-zmiksaj
-------------------------
12 dag čokolade v prahu
25 dag kokosove moke
10 dag mletih orehov
+sneg iz 3 beljakov
-------------------------
Oblikuj kroglice, povaljaj v sladkorju v prahu, peci 15min na 180°C.
Čisto izi, pa ful dobro! =P |
|
|
Nazaj na vrh |
|
PorceLan |
Objavljeno: 19 Jul 2009 13:57 |
|
|
party girl
Pridružen/-a: 02.05. 2009, 19:27
Prispevkov: 308
Kraj: Mb
|
Lala je napisal/a: Popečene palačinke z zelenjavo
Količine za 4 osebe
Sestavine za testo
Pšenična bela moka 200g
Kravje mleko - manj mastno 4dl
Jajce - kokošje 3 kosi
Sol
Drobnjak 1 čajna žlička
Sestavine za nadev
Šampinjoni 300g
Korenje 300g
Por 1 kos
Margarina 20g
Poper
Sol
Sladka smetana 3dl
Peteršilj
Česen 1 strok
Sir - edamec 80g
Priprava testa
Moko, mleko, jajca, sol in sesekljan drobnjak zmešamo v gladko testo.
V pokriti posodi ga pustimo nekaj časa počivati.
V ponvi razgrejemo malo margarine in spečemo 8 tankih palačink.
Priprava nadeva
Zelenjavo očistimo in na tanko zrežemo.
V ponev damo nekaj margarine in prepražimo zelenjavo.
Začinimo, zalijemo s sladko smetano, dodamo sesekljan peteršilj in strt česen.
S penovko poberemo zelenjavo, obložimo palačinke in jih zvijemo.
Zložimo jih v namaščen pekač. Prelijemo jih z omako od zelenjave in potresemo z naribanim sirom.
Palačinke pečemo v ogreti pečici 10 min pri 200° C.
To sem jas na lentu jedla, pa je res ful dobro.. neke kitajske palačinke al kaj že.. :) |
|
|
Nazaj na vrh |
|
AntiSocial Butterfly. |
Objavljeno: 24 Okt 2009 13:52 |
|
|
almost famous
Pridružen/-a: 17.08. 2008, 13:55
Prispevkov: 2145
|
Štruklji na enostaven način
50 dag skute (najboljša je iz loških mlekarn)
2 jajci
20 dag moke
1 žlička soli
Vse skupaj zmešamo. Na moker prtiček vlijemo maso, ki naj ne bo gosta. Ne vgnetemo jo v v testo, ne dodajamo moke ampak skoraj polijemo na prtiček. Prtiček zavijemo, povežemo z nitjo in kuhamo cca. 30 minut v osoljenem kropu. Štruklje odvijemo, razrežemo in zabelimo z drobtinicami prepraženimi na maslu. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu |
|
|